25.9.06

Éljen a Lovagot kiütő Hiúz úr!

Megint korán kelek, írok a blogba(az előző bejegyzést talán), aztán elmék vásárolni (a kaubamajába), de mire visszaérek Kati kitalálja, hogy mivel vlsz ez az uccsó szabad szombatuk, ne főzzünk, hanem menjünk el az alig 30km-re lévő Palamuse-be, ahol malacsütő verseny leszen. Valahogy nagyon lassan készülünk el. Ez a 30km nem olyan, mint monnyuk Mátyásföldről Budaörsig, mer' ha van is forgalom (olyan szédítő észtes), s be is tartom az összes közlekedési szabályt (a magam módosításait elfogadva: 90-es tábla: hát oda van írva, hogy km/h, vagy mph?, naugye?), akkor is fertályórán belül a célpontnál vagyunk. Útközben szól a rádió (soul a radio)(szóóólaráádijjóóó) s éppen az elnökválasztást közvetítik, élőben... Jessssszzz! Igen! Elagu uus president, herra Ilves! (Éljen az új elnök, Hiúz úr!) így a tegnapi bejegyzés címét sem kell megmagyaráznom... Első reakcióként nyomom a dudát, de itt a nagy dél-észt dombságban csak hülyének néz a sok szembejövő mastur-os (kábé dzsip, terepjáró, Eestiben naponta eladnak egy Hummer-t, a Toyota Land Cruiser quasi "fauvé" /népótó/), de a királyi tévé www.etv.ee esti beszámolójából kiderül, hogy a székesfővárosban (Tallinn, igen 2db L, kettő db N) igencsak örvendtek, s a "jampecok agyba-főbe nyomták a dudát" . Silver Meikar (Oliver barátom 2petéjű ikertesója, politikus, ex parlamenti-, most helyi képviselő www.meikar.ee ) szerint még nem veszik elég érettnek a népet egy közvetlen elnökválasztáshoz. Az észt elnöknek kb u.a. a hatásköre/feladata, mint a mi Sólyomunké, de az észt történelemben úgy esett, hogy a -2.köztársaság- első elnöke (Lennart Meri /tenger/) az idén elhúnyt - s karizmatikus alakjával olyan politikai hagyományt hagyott hátra, ami mérhető. Pláne úgy, hogy ez az eddigi, szenilis Arnold Rüütel /lovag/ elnök elnyerte az össz nemzeti ellenszenvet, pedig még azt is megbocsájtották neki, hogy unokái tavaly ilyenkor titokban buliztak (quasi orgia) a Kadriorgban, az elnöki rezidencián (kb Sándor palota).
A tály/i
dő konstelláció tökéletes, iszonyatos autós sor, pedig sehol nem hírdették az eseményt... A bal oldali kép hátterében lát6ó (klikkelj!) templomtorony a rendezvény helyszíne, s a sok nordikvóker nem bír odáig... Katinak azt gyurcsányoltam*, h a SIÓ a magyar RedBull, s egyetlen korty annyi erőt ád, hogy egyetlen csizmáskandúrnyi lépéssel a Kevade színhelyén termünk... (amint látszik nem "szopja be"... mert nem a szőke /észt/többséghez tartozik, ugye) Palamuse ugyanis Oskar Luts Kevade (Tavasz) című regényének tévéfilm változatához (is) otthont adó, idilli kisváros. Luts olyan, mint a mi Molnárunk, s a Kevade-nak vannak az itt is egy időben kötelező olvasmányként, most retró kiadásban a Hyper Rimi (kb madaras tecsó ) polcairól ismert Pál utcai fiúk-kal, pár //-ai: van benne verekedés (itt a német ficsúrok ellen), vízbeesés (l.jobb old. cs.k.), van benne a fiúkat pártfogó öregember, akinek azé' be"kúrják" (copyright Gyurcsány) a szauna-ablakát... utóbbit ezen az eseményen jópénzért bárki meg is tehette (a képen a vállalkozó éppen egy fiatal észtnek aljza a csúzlit, s az említett nyílászáró bal-felső része már ki is van lőve). Viszont Molnár megállt egy résznél, Luts meg az összes évszakot be is fejezte... mégis ez a Kevade az, ami halhtatlan...

Malac is volt, meg az egyik ropogósrasült árverése (az egyik 2600 EEK-é' kelt el, úgy 47rongy lehet otthon), meg setu asszonyok, amint alsóneműt vásárolnak(kép) ,mikor éppen nem énekeltek, tudjátok, olyan ismétlőset, mert ők, ismétlős-sen éne-kel-nek, imét-lősen-éne-kel-nek). Meg volt ivászat a -ki sem találnátok-
www.alecoq.ee jóvoltából, saslők sütés a (XV.sz.-i, háromhajós, csarnok) templom szentélye megett, meg volt 360fokos hinta "ilma narkotsita pilvedesse" /narkótikum nélkül az egekbe/ szellemében(kép), meg most vidéken trendi nemez satyó**(kép is), meg szauna-piac(kép), meg bio zőcség (ami nonszensz, mer' mindenkinek van legalább egy ismerőse, vagy rokona, vagy aki azt ismeri, aki talu-n /tanyán/ termel), meg volt heapask (jószar) dülöngélős zene (?) hatalmas tömenggel, meg fánkis folkbeat, lézengő hallgatósággal, meg volt majdnem minden, mint a búcsúban (hál' istennek 3-pálcás, neonződ saxophon a céllövöldében NEM). ... s ezután még elmentünk a bódéba fúrni-faragni, csuszatolni, s másnap, vasárnap, még egy meglepetés, spontán, talán még gyönyörűbb napunk volt... de azt majd legközelebb.

* csak a kordokumentáció kedvéért
**hát ki kell ábrándítani a sok szittyaárpádsávos100%magyarpólóst: sem az életfa-ábrázolásos sámándob, sem a gémeskút, sem a nemez nem ungaricum, de még a tévéreklám dorombzenéje sem, mert ezek mind-mind szépen megvannak itt Eesti Vabariik-ban, s ki tudja még hol... kicsit talán ki kellene nézni a fejükőn kívűl máshová is... s akkor szebb -hovatovább nyugodtabb- lenne otthon is az élet.

23.9.06

Éljen Hiúz úr!

Köszönöm a elismerő, pozitív íméleket, szkájpos bíztatásokat... olyan +6ó. Köfiii!

pár gyors válasz: nem az időm a sok (vagyis relatív), hanem inkább a mondanivalóm (rögzítésvágy, későbbi okulásomra leginkább). Keveset alszom manapság. Nem izgulok, sőt inkább meglepően nyugodt, higgadt s kiegyensúlyozott vagyok (azt hiszem, ebben nagy része van Katinak, s választott szűkebb pátriánknak), és talán már-már az nyugtalanít, hogy nyugodt vagyok. Későn fexem, korán kelek (béolytott virágimra fúvom pipám füstyit), s így akad idő a kiblogozhatatalanra es. Belefér.

Gyerekprodzsekt akkor indul, mikor lesz mit a tejbe aprítanyi: píz, lóvé, dela, suska, zseton, mani, dinero, zsé, raha, etc. Sz'al én már fél év múlva szeretném. Valahogy az az érzésem, hogy (és, ha állítólag balra-felfele rezegtetetm), fiú leszen, közmegegyezésre a Brúno nevet kapván a keresztségben.

Más: akkor konkrétan: OKTÓBER 7.-RE TERVEZZÜK A PARTIT (BULIT, PEZSGŐS MEGHÍVÁSOS MEGNYIÓT), S 9.-ÉN, HÉTFŐN MEGNYITJUK A VELÁÁÁG -minden bizonnyal (ikkagi) - LEGÉSZAKIBB LÁNGOSDÁJÁT. PASSZ, PVNCTVM. SZÓLTAM. UFF. EZUTÁN, AKI MEGKÉRDEZI, AZ MEGEHETI A VÖDÖR SZART.

ja, meg azt se kérdezzétek, hogy milyen ikernek* lenni, mert nem t'om milyen nem annak lenni, ez olyan mintha azt kérdezném milyen embernek lenni. Evidens.

más: most két gyönyörű napunk volt... ilyen:

Erapabernél (ők csinálják majd a tálcapapírt, dobozokat, zsírpapírt, szórólapokat, a baloldali képen Balázs de Kaart tervezte egyik ingyenes képesslap, jobb oldalon u.e. hátulja**) a pofa nem beszél angolul, de éppen cseng Kati telefonja, így rám hárul a duma. Elmondom, mit/hogyan/mikorra szeretnénk, megérti (világosan, tömören, vagyis észtül fejeztem ki magam), nincs kérdése, csak az, hogy megfelel-e ha előre kell fizetnünk, mint első megrendelős pártnerh. Pöttyet úgy érzem, h ez a bizalmatlanság jele, de okés. Katit a Mezőg.Múz.-ból hívták, Mihály napi banzájukon szeretnék, ha mi is képviseltetnénk magunkat, mint az éppen megnyíló, magyar étkezési eszközöket bemutató kiállítás (rendezte a tallinni Magyar Intézet) gasztronómiai rámáján aranyfüstös bokréta... Mielött odacűgölnénka az összes lángos-cuccost, vagy csak egy bográcsot elébb szemrevételezem a terepet (reklámnak jó lesz). Ponytyosan t'om hol a helyszin (a "helyileg hol?" igen intelligens kérdésre válaszolva), ugyanis annakidején, midőn még lakást kerestünk itt Tartuban, s mi fizikailag még Pforzheimben www.pforzheim.de léteztünk, nos már akkor bújtam az internetes ingatlanközvetítő portálokat, s uszkve 27 objektumot rajzoltam be a város térképére, így assz'em több utca nevet ösmérek, mint az "Kaarsildet-megmászó, igazi helybéliek"***, el is terjedt az a setu közmondás, h "Hej, a Marek több utcanevet ismer, mint a helyiek."
Kati fodrászhoz megy (évente egyszer teszi ezt, talán ezzel egyensúlyozza a többszöri rohammal jelentkező táska-cipő-éxeritis-ét, bár talán kezelhetőbb lenne egy frisoeritis (v. én lennék kezelhetőbb). A helyszín Tartu külvárosa Ülenurme. Az annódacumál kinézett kecó mostanra el is készült, kafányos, színtúgy a múzeum. A kontakt hölgy (eccerűség kedvéért csaj) nem is próbálkozik észtül, én annál inkább... nem ígérek semmit, noha van 380V, de ő úgy veszi, mintha. Kati hív, végzett, mehetünk felvenni a kasutuslubát (már tudjátok mi az). A városháza elött hatalmas, piros sportcsuka, rajt' felirat: Käi jalga! (járj gyalog!), ja, hogy ma van a ótómentes velágnap... meg a csóké, vagy csókolódzásé... ez így furi, mer' pont a főtéren van a "Suudlevad tudengid" (csőröző egyetemisták) szobor"csoport", ami már-már Tartu emblémája, s e két világnap, pontosabban egy db kettős világnap, mindkét ú.m. szümbólumát lencsevégre kapom, nejemmel a fókusz bal-alsó szélén (l.cs.k) no meg az említett bronzserelmeseket prhömiéplányba, mer' valami szokatlannal aplikálták (a szokásos nagyonhüje fürdőhabos balhétól értem úgy). Visszafele menet egy farmotoros Ikarus állja utunk, de nem hátrálunk, dafke elmegyünk a bódéhoz, ahol Kati septében még befesti a 3. IKEA-s PAX szekrény kettéfűrészeléséből sufnituningolt pszeudó-mekdonálcos-szemetestárolót, míg én próbálom eltűntetni a (kituggya hanyadik) szilikonozás csúfságait. Teszünk-veszünk, próbálgatjuk a kis gépeket, eszközöket, ide-oda, a neonlámpa ginorja nem elég hosszú. Ránk is esteledik. De mivel mindketten kövérek vagyunk, el6ározzuk, h ha futni (így első nekifutásra) nem is, de egy jó nagy sétára elmegyünk, mivel az este olyan vénasszonyoknyaraeszk, s motivatio-nak ottan van a ünneplés (a várt engedély kézhezkapása, s a nagy organizálásban elfelejtett évfordulónk) gyanánt béhűtött Törley meg kis antipasti, szneki (naponszárított paradics, márványsajt, ciabbata, articsóka (mert ez a csók velágnapja ugyi). Jó nagy körre indulunk, most a villanegyed azon utcáin, amin még nem jártunk. A legtöbb ház Alvar Alto hatását mutatja (holott egyetlen egyet tervezett ebbe a kvártelbe), érdekes azt tapasztalni (az észt művészettörténetírás szavaiban kicsit szkeptilizálván), hogy a "20's-30's funkcionalizmusa akadály nélkül, szervesen épült be a hamar virágzóra fordult fiatal (első) Észt Köztársaságban". Kb nordikvókingos tempóra kapcsolunk, még nem ment le a nap, lanyh' az idő, boldogsághormonok szabadulnak, beszélgetünk (nevelésről, s a katekizmus mibenlétéről, Bramante-ról, mert Kati éppen Medici lázban ég), elérünk az Emajőgi (Anya-folyó) partjára, piknikezőket látunk, helyes, fiatal társaság, egy ismerős (nekem 2) arc, integetnek, maguk közé hívnak, megvendégelnek (s kicsivel több féle étekből kínálnak, mint amit fenn motivatio gyanánt leírtam). Az egyik lány Anneli, Kati ex iskolatársa a tallinni balett intézetből, későbii tánctanár kolleganője, aki mélyen vallásos, de most megesett vele az a csoda, ami megváltoztatta életét. Még tőlünk kért kölcsön pénzt júniusba, hogy buszjegyet vegyen Tallinnig, mert Finnországba készült, s natessék, ott bele is botlott a nagy Ő-be, dúsgazdag, tengerparti villával rendelkező úr képébn... na most, ha ismernétek Annelit, nem 2kednétek, őt az anyagi velág teljesen hidegen hagyja. Most is inkább a tenger és az úgymond vadszerelem szépségéről szólt, míg a többiek (finnországi svédek, akik itt egyetmisták, köztük egy 53 éves esztravagáns nő, kb Szörnyella de Frász barnában, kigyóbőr/esque/ gatyában), a másik számomra nemt'om honnét isismerős lyány szülinapját ünnepli, s kérdezgetnek a biznyiszrű, meg egyáltalán e választás geneziséről (miért éppen Tartu?). Nem maradunk sokat, mert meghül az izzadság, s utunk éppen felét haraptuk csak le, teli gyomorral... lényeg, h hazataposunk, s másnapra tóljuk (be a hűtőbe) az ántipásztit... zuhi, s nekiesünk a táblázatok átdolgozásának, mert fel v'unk pörögve, minta...

* annyira különbözőek vagyunk, de ez így van jól (ez a baloldali képen látszik is)... s talán most per/pinanyalat arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy olyan kiállítást vitt végig (szellemi, fizikai, anyagi tehetségét nem apróra porciózva) szinte 1S egyedül, amilyet szeretett volna, s amilyet sokan szerettünk. Most szerdán egy -assz'em szintén leginkább általa generált - konferencián fog előadni, akit érdekel menjen el: www.galerie.hu/vadak.pdf én nagyon mennék, de nem t'ok... meg kicsit origamiznékLolával (Gerő és Juli legkisebb többszörösével) (az alábbi csatolt fotón Gerő éppen a kábé 2-3 hónapos Lolának ismerteti a magyar fauves stíl legjelentősebb alkotóit.)
**a felirat a moger zászlón: "szerintem lángos", s ha +fordítod, akkor (ugye így talján lobogó...) "szerintem pizza". A tuján + ott van magyarul, h "ne vegyed, vigyed", t.i. inygenes, miaszösz.
***Oliver barátom szerint (akinek a nővérétől vettük a lakást, s majd egy kolumnát /legalább/ szánok majd reá) az igazi civis tartui legalább egyszer által kell, hogy menjen (retour) a trapézoid főtér alapjánál induló ú.n. Kaarsild (baloldali fotón) (a lebombázott egykori Kivisild, jobboldali fotón) tetjén feltáruló, keskenyperemű szegment íven. Oliver barétom, ezt legutóljára a 3db aranyérmet hazahozó téli olimpikonjaink (sic!) üdvözlésére tette meg, éjjel egy körül, kábé -20 fokban. Ez a tevékenység amúgy tilos (életveszélyessége mellett), de mivel ez amolyan lokális vircsaft, szemethúnynak a szervek... (a szem is egy szerv, talán ezért) .

a másik szép (talán méxebb) napról holnap, mert mára ennyi sok is

22.9.06

gerbeaud, forradalom, használatbavételi engedély

Tegnap végre találtam egy helyet, ahol árulnak kasutatud arvutid (használt számítógépet), s jól meg is büntetett az orosz Falck-os www.falck.ee pofa, aki úgy állította ki a stráfos papírt, mintha a bal lábával írta volna. Sztm ez a sok sarc tartja fenn az észt gazdaságot, mert még nem igazán jöttem rá, hogy mitől jobbak itt a mutatók, mint nálunk (meg az élet is nyugisabb, bár törés-zúzás itt is van az oroszdiszkók környékén). A számítógépnek laposnak kell lenni (vagyis fekvő vinyó), mert csak így fér el a görgőkre szerelt IKEA-s PAX szekrény tetején, ugyanis ez van a vendégtéri fehér monitor fal megetti legkozelebbi részén, s ott van konnektor is. Ezen megy majd a Turizmus Rt.-től kapott Mo. természeti és kultúrális kincseit bemutató DVD 9/6 (hetente 6 napon át 9órán keresztül). http://www.hungary.com/main.php?folderID=1061&articleID=3986&ctag=articlelist&iid=1

Egy mai magyar viccel kezdtem hajnali kelésem (hiába, a nyitás elötti countdown elkezdődött, s kicsit izgulunk): "Mikor lesz Magyarországon jó világ?- ???- Amikor a négy nyelven beszélő rendőr felsegíti a munkában megfáradt cigányt a budapesti mágnesvasútra, amelyiken gazdag közalkalmazottak és tisztességes vállalkozók utaznak a korrupció miatt beperelt politikusok tárgyalására." A kavához zserbó is járt, mert Kati nagyon beizgult rá, s tegnap este -szokásához híven - elzavart a kaubamajába
www.kaubamaja.ee diót s (norvég!) baracklekvárt venni. Nem sikerült annyira, mint Antiwineriánus* Hajni Gerbeaud-ja, de még javíthatunk rajta. 70EEK (kb 1190 HUF), ennyiből lehet kihozni egy tepszit**

*Hajni&Bigus*** "(ők láthatók /legfelső illustratio/ Bigus rezidenciáján, Helsinkitől 70km-el nyugatra elterülő birtokán, ami egy ex benzinkút egy svédtöbbségű álmos kisvárosban, itten éppen egy munkaidőt regisztráló óra elött állnak.) Sz'al Antiwieneriánus Hajni Bigus "szíve kuglófjának egyetlen mazsolája" , aki íméljeim zseniális (majdbeszarokaröhögéstől) stílű megválaszolásán túl hasonlóképpen tehetséges a karikatúra rajzolásban és lángoskészítésben (l.cs.k itt nem
Antiwineriánus Hajni, hanem asszem nővére lát6ó a piros vájling /der Weiling/ megettű.) S attól Antiwineriánus, mert nem hajlandó Bigusnak bécsiszeletet kirántani...
** gyerekkoromban otrombaságnak hangzott, ha így ejtette valaki, de kiderült, hogy török jövevényszó, s ez a helyesebb, sz'al tepszi.
***
Bigus egy nagy személyiség! Külön fejezet, mit fejezet, tévésorozat járna neki(k). Parkolózsonglőr ("azért vettem autót, hogy ne gyalog járjak, hát neeem?"). Vlsz csarnok mellett nőtt fel ezért mindent kibont, s megkóstol (Antiwieneriánus Hajni halálbakergetése). Ő is művész és nagy a szűje. Amellett, hogy most Suomiban egy festéküzemet vezet, ő volt a legendás váradi banda, a Metropol egyik megalapítója és baszistája. http://72.14.221.104/search?q=cache:cqL0EnkaIQUJ:www.zenesz.info/szubjektiv---lemez/8222egig-erhetne-az-enek82308221-8211-avagy-a-metropol-sztori.html+metropol+zenekar&hl=hu&ct=clnk&cd=1 Nekünk is ő föstötte le a fekete ártáblákat a putka (bódé) számára. Zseniális kidolgozás!(l.cs.k. a bal oldalon) . Ja, az ő írásai is veszélyesek, a gyenge hasfalizomzattal rendelkezők szra.

Ezt a baloldali fotót Helsinkiben ("az már nyugat") kattintottam. Inspiráció a következő lángosdák külcsínyére irányadásilag.

most megyünk az önkormányzatra átvenni a nyomtatott kasutusluba-t (használati engedély). Aztán Kaido-val (m.i.m.m.K.h.) elintézzük a bankos témát, így elhárul a -remélem - uccsó akadály,hogy végre megkapjuk a 3hónapos izzadsággal (+megannyi vitatkozással) összeállított EU-s pályázatunk eredményeként maximálisan elnyerhető összeget (50'000 EEK usque 900'000 HUF).

most itt is elnökválsztás lesz, de attól tartok, hogy nem megyünk az utcára, ha a mostani (ex reform komcsi, bábú) elnök marad.

21.9.06

much ado about nothing vol2



Az elmúlt napok sűrített krónikája: volt összervezeti szemle, s döntés, mely rögtön olvasható volt a neten (még a városháza ülésén onlájn felpakolták...), Balázzsal elkezdtük tervezni a papírárúk (tálcabetét, zsírpapír, szórólapok, etc) végleges formáját, voltunk is a kartonhajtogatónál... beugrottunk egy (örkényi) percre. Kati járt Tallinnban, vett Birkenstokk* munkacipőt (télit, nyárit), míg én fogadtam a biztonsági roló szerelőit, akik nem tudták kideríteni, hogy mi lehetett a prénteki üzemzavar oka, meg eljött az iparimosogatógép folyadékbeszabályzó szakembere, aki provizórikusan bekallibrálta a technikát, s miközben felszereltem a ruhafogasokat jó nagyot beszélgettünk (képzelhetitek)(nemtommond-e valamit, hogy én mondtam többet, mint ő).

Ma csak este mentem a bódéba. Egyedül. Kati itthon faragta az árakat, meg ötölte a nyitóbuli
horszkópilag legérdemleges időpontját kifelé. Azé' mentem egymagam, mert elzavart, t.i. kései ebédezésünktől (amit a még mindig a 7végi gombászás eredményeiből rottyantottunk) d.u.5-ig tartó folyamatos hazai események nézése/hallgatása/olvasása váltott ki. Hiába az észtek nem egy forrongó nemzet, nem tudnak azonosulni a mi rebellis hajlamainkkal. Sz'al elmentem Rein (majdnem sógorom**) garázsába 8ami nagyon viccesen zárhtó, majdeccer lefotózom), hogy elhozzam az utolsó IKEA-s szatyrokat, amikben apróságok, poharak meg mindennemű ibrikek voltak. Odafele a Pearl Jam Pearl Jam című albuma szólt (kituggya hanyaccor), jó hangosan, én így vezettem le (sz.sz.) az indulataimat. Becipeltem a cuucost, s megrögzött (beteges) szokásomhoz híven a papírt még mindig külön gyűjtvén, risztonkéssel széthasogattam a dobozokat, mert a fecnik kevésbé helyigényesek, s rögvest lehet velük - Balázs cserépkályhájába pölö ideális módon - fűteni. Eközben az ILLÉS homage albuma szólt, s azon gondolkodtam, hogy ezek a Bródi szövegek tök aktuálisak, s milyen hüje a világ (ezen belül is Mo.), hogy még ez a szerzőpáros sem tud egy asztalnál kvaterkázni. Ami meg most otthon folyik az innen nézvést érthető is meg nem is. Ha logikusan közelítem meg a dolgot, akkor nem a jobboldali honpolgároknak kellene most demonstrálniuk, hiszen számukra GY.F. eddig is hazugbüdösbolsiliberális szemétláda volt (nem hittek neki, ergo nem is szavaztak rá), most igazából csak beismerte, sz'al nem értem a dühöt a jobb oldal részéről, az inkább lenne jogosabb a baloldal részéről, akiket át"kúrtak". Tehát most úgy fest, mintha az lenne a baj, hogy bevallotta. Örüljenek neki! Mellesleg minden forradalom balra szok' tolódni, ez már eleve annak is indult: alapvetően szociális elégedetlenség szülte az indulatokat. Vagyis a fáradó jobboldali tömeget most felválthatná a baloldali, mert azé őket nézték leginkább (hülye)gyereknek ("Nem mondjuk meg Pistikének, hogy apuka lopott a gyárban és elvesztette az állását s nincs pénzünk, sz'al nincs Tibicsoki, rexasztal.")

Az itteni visszhangok (barátok, ismerősök, hivatalos sajtó) érdekesek. Az észt nem az a par exellance hőbörgő natio, nincs traditio-ja a revolutio-nak, hogy úgymondjam... annak ellenére, hogy a tallinni Mexállás Műzeumban volt módom olyan kiállítást végigjárnom, amiből az derült ki számomra, hogy azért az éneklő forradalmon kívül volt itt balhé rendesen, s talán az észteknek több okuk lenne hőzöngeni (hogynemondjam siránkozni) sanyarú sorsuk s történelmi hányattatás'ik miatt... (néhány évtizedes függetlenség 2 etapban, ez kábé az észt töri)). Sza'l ők egy balkanizálódó ország nacionalista hordáit látják a képernyőkön, s nem vonnak //-ot pölö a kievi narancsos forradalommal. Azok a képek (hírTV, DunaTV felvételei, amiket én láttam) alapján az MTV székház elfoglalását banálisnak nevezném, ha nem sérült volna meg egy rendőr életveszélyesen(lásd büfétkifosztó, s internetező hős hazafiak). Mellesleg nem sok jogom van véleményt nyilvánítani az eseményekről, hiszen nem fizetek már otthon adót (azt hi
szem most egy páran passzív rezisztenciát folytatva nem is fognak), noha próbalom a Mo.-ról most kialakuló (negatív) képet a magunk módján egyensúlyozni, vagyis a hamarosan megnyíló lángosdánk egyik miszziója hazánk gasztronómiai hagyományainak bemutatásán túl Mo. kultúrális- és természeti értékeinek méxélesebb, s -mélybb körben való megismertetése (DVD játszatása formájában). Csuhajja! Tegnap este pont a weboldaluk (URL-je a jobb oldali képen bonnyóvi hátsó ivegzettyén olva6ó) alapelveinek (mondanivaló, stíly, harmónia az épület puritanizmusával, stb) lefektetése közben a most itt piacradobott Pick szendvicskrémet tóltuk, miközben lovasrendőröket mutattak az etv (észt televízió) ekránján. Kati meg is jegyezte, hogy "madjar husaar, szeretem".
Sza'l a honlap első oldalán virít itt balra (veres ezért a baloldalon). Nekem csak, mint megrendelői directiva-im voltak: legyen benne MÁV-os ablakkeret, mint a logo-ban, legyen benne vektorgrfikus matyó minta, amit Balázs a Magyar Népmesék csalogányhányadékinda egy elemét felhasználva szerkesztett meg, asszem ezzel elkészült az első szájbercsicsa motívum. A többi oldal más színű leszen, s a szürkegulya helyett valami más magyar sztereotájp bizbasz leszen aplikálva (bogrács, paprikafüzér, töröttorrú fradiszurkoló, mittomén)(akár javaslatok, észrevételek is érkezhetnének).

* az osy-k (ex DDR) kedvenc papucsa az összevonás óta, eladdig ugyanisa az endékás arról volt felimerhető, hogy a mi alföldi paucsunknál még ótvarabb szandival, lennonszemüveggel, oldaltarisznyával s ízlésesen rojtozott farmerrel rendelkeztek (más egyébel nem is)(későbbiekben bundeszliga haj, s márványkoptatott farmer-kosztüm, magaszárú Puma classic).
**az lenne, ha Ingrid nem Kati unokatestvére, hanem édestestvére lenne, de ők édestestvérnek tekintik egymást /régi, hosszú s szomorú történet/, s Rein Ingrid férje lenn, de nem az. De legalább autószerelő, s nekünk ez jó.

12.9.06

much ado 'bout nothing...



jobboldali képen: nézet kelet felé, háttérben a sz.n.m. (szebb napokat megélt) Tarmeko bútorgyár épületei, melyek nagy átalakítás elött állnak, így számít6unk a megannyi építőmunkás éhes gyomrára...



most tényleg csak slágvörtben: tegnap beadtuk az összes kellő papírt a városházán /vagy önkormányzaton/ (raekoda vői linnavalitsus). Egyelőre csak formai kifogásuk volt: papír mappába kellett volna tenni a dokumentumokat. Tartalmi kifogásuk még nem lehet, mert nem nézték át. Az egy hétig tart majd. A fiatal közalkalmazott az észt férfiak (?) azon többségéhez tartozik, akik ha Katival beszélnek, szemüket lesütik, mint tót a szalonnát (a sztarapacskához), s kaméleont játszanak... Amennyiben a fal pír árnyalatú. Rettenetes, már nem is mulattat.

Mire a bódéhoz értünk Margus [margkusz] (na erről a káról és géről /nem, neeem kurva gépont/ lenne mit mondanom) és Arvo (m.i.m.M.v.A.h.) már rakták a bádogborítást a biztonsági redőnyökre. Éppen telefonálni akartam, hoty "holabánátos /kurvagépontban/vannak...", mert ugye préntöktre volt ígérva. Aztán elhoztuk a hímzett logós pólókat (alig 2 hónapja rendeltük meg), fizethetünk, mint a katonatiszt, aztán Vologya a Csempész [váljougyá](mer' elég sokakat neveznek így) jött s felrakta a maradék csempét, amit ma bé is fúgált. Ő az AS Vennad Ehitus-nál
www.vennad.ee (nekik megéri Navitrolla is:
http://www.vennad.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=33) van állásba', ami kevesen azon észt építési vállakozóknak, melyek megbecsülik munkásikat, s így ők nem vágynak skandináviába (ahol nincs "füledt erotika, ahaha"). Most éppen a Gildi tn-on (ez a Rüütliről nyílik) fejezik bé annak a háznak a felújítását, amiben tavaly ekkortájt nézegettünk egy lángosdának való "hangi" kis helyet, ami valaha tej- és pékáru üzletet lehetett, de már akkor több lett volna, mint másfélmilla (26M Ft). Ez pont a Dolce Vita nevezetű olasz étteremmel szemben (srévizavé) van, ami mellesleg a város legjobb kajáldája www.ladolcevita.ee csak ezt sajnos kevesen fogják fel,s akkor most megint tapintatos és diplomatikus voltam, khm.
A sarokerkélyen megtaláltatott s helyreállíttatott a régi felirat (legközelebbi vasárnapi kötelező olaszétterem "bejárásunk" alkalmával majd lefotózom) (mellesleg abban a piros táskában, amit Kati eccerűlyen discobag-nek [diszkóbeg] hív, mindig ott van a 2db kamera).


Balázs de Kaart
www.dekaart.ee új melóhelye a Wilde leszen www.wilde.ee így hamarosan kevesebb ideje lesz az ingyenes képeslap biznyiszre, vagyis E.V. freepostcard pionírja lassaban hódíti meg ezt a 46'000 km2-nyi fődet.

Tegnap nálunk járt a köjálos fősárkánynak kikiáltott, s egyben közutálatnak nem örvendő ukrán származású főinspektor, nevezett Irina Tyimosenkó (aki korát meghazuttoló szexis jelenség ). Telefonon előre közölte, hogy legyünk ott pontosan, mert siet... kicsivel később újra hívott, s mondta, hogy fél órával korábban lesz a bódénál, ami nekünk fizikai lehetetlenség volt, mert pont akkor kellett a városházán is lennünk... csak annyit mondott megint, hogy ő siet. Ettől a vizittől írtóztunk igazából majd egy éve. Még olyan emberek is ösmérik itt Tartuban, akiknek semmi közük a tisztiorvosi szolgálathoz (nem volt szóismétlés), s hírhedtségéhez nem fér 2ség. Arról asszem nem kell szót ejtenem, hogy milyen E.V.-ben magyarnak lenni, de az h egy ukrán származású észtnek ez mit jelent... a lényeg, h második alkalommal, h nála jártunk a hivatalban (novemberben leszen egy éve), mivel első alkalommal 1xűen kirúgott minket (mert késtünk), de 2.x-ra egy kéréssel fordult hozzám: keressem meg egykori kedves miskolci évf.ts.nőjét, akivel Leningrádban együtt végzett az egyetemen. Átadott egy sajtfecnit, amire ceruzával volt írva (hejtelenül) a keresett nőszemély neve, s (egykori) címe. Dekádok óta kutatgatta, hogy hol élhet... hazajöttem, beütöttem az adtokat a gúglba, s meg is volt minden, amit akartam... azóta jóban (jobban) vagyunk (mármint Irinkával). Közben történt 1smás, Kati egykori munkaadói (táncsuli) egyik legjobb ismerőse (Virve) szintén a Tervisekaitseinspektsioon-nál (nem volt szóismétlés, ez a köjál/tisztziorvosi szolgálat) dolgozik, s egy hónapon át "segített" nekünk, júliusban (sic!). hozzánk is vágott egy uszkve 100oldalas anyagot, amit ki kellett dolgoznunk (a HACCP helyes használatától a szemétkezelésen át a hőmérseklet regisztráción keresztül a kártevőirtásig minden, természetesen hivatalos észt nyelven). xx voltunk nála is, egyeztetésen, leteremtésen, korrigáción, tejelésen, stb... Sz'al Irina (elég sokakat hívnak itt így, de azok leginkább a Reportr című műsorban (kábé kékfény) szerepelnek, mint narkósok) jött s sietve, de kissé morózusan mondta, hogy sajnos kell közölnie valamit... S, mint mondottam, ettől tartottunk a leginkább... ettől a "sajnos"-tól. Ütő megáll, forró verejték kihülve csordul az análiába... "tudják, megváltoztak a szabályok"... natessék, belefeccöltünk egy év munkát, az anyagi tehetségünk javát, s nem nyithatjuk meg a világ legészakibb lángosdáját... "július elseje óta más szabályok vonatkoznak az ideiglenes meghatározás alá eső építményekre"... igen, le kell bontani az összes bódét, ne maradjon egy szovjet időkre emlékeztető putka sem, éljenek a tartui felhőkarcolók (amik lassan, de biztosan növexenek is ikkagi*)... "nem kell ennyi papír, egy szó, mint száz"... "Hogy micsodaaaa?" kérdeztem, erre Irina csak gyorsan előre (sic!) aláírta az összes beadványunkhoz a papírt, elmondta, hogy milyen egyediek, s ügyesek vagyunk, s alig várja... Elviharzott (hiszen mondta, hogy siet). Meg sem nézett semmit... az agyon szilikonozott sarkakat, éleket, az összes vackot, amit túltúrbóztunk... Egy percig nem szóltunk egymáshoz csak ültünk s meredtünk magunk elé, aztán kitört a röhögés... S Virve ezt tudhatta volna.... Nem tudjátok, hogy mit szenvedtünk ezért az 2perces villámlátogatásért... olyan érzésem volt, mint egy egészesetés fűrészelést betetőző felejthető ejakuláció alkalmával. Sok hűhó a semmiért? Ki tudja, még nem kaptuk meg az engedélyt, jöhet még a zaccos kávé (fekete leves).

Más: elkészült végre az aranymetszés szabályait majdnem szemelött tartva tervezett szemetestároló (kis adidas idézettel a horizontban), meg az ereszeket lezáró profilokat is sikerült beszerezni, lefestetni u.o. árnyalatúra, mint az eresz, mert Katinak ez a fixa ideája... ezért körbe kellett járnom a Lőunakeskus környékét (kb. Budaörs praktikerestül, ikeástul, madarasteszkóstúl, csak kicsiben, s magyar szem számára ismeretlen cégekkel, olyan mint most nézni a sztartrekket, 21.sz-i elképzelt valóság: majdnem olyan mint a víziókban: a sztártrekes arcok uniformisa ma leginkább síalsóruházatok fazonjában köszön vissza), ahova utitársmként egy darázs szegődött (l.cs.k.), végig mosakodta az utat, csak mikor ötösbe kapcsoltam, akkor kapaszkodott jobban (mind a 6lábával).

Más: tegnap éjjel nem tudtam aludni, mert pörgött az agyam a közeli nyitáson, s akkor végre levehetjük majd ezt a barna csomagolópapír tacepaót. S mivel nem jött álom a szemere, így az ARTE fr/d tv-csatorna által készített Sosztákovicsról szóló dokufilmet néztem orosz hangbemondással s észt felirtozással...

* ez az ikkagi az egyik kedvenc észt szavam: az ikka kábé bizony, is, naja, naná, stb kelentéssel bír, a gi (ki) meg olyan hangulatnyomatékosító... sz'al olyan biztosis, nanábuzogyány a végeredmény.

10.9.06

bogyópiac




pár szót kellene ejtenem a sztereotípiákokról, de ejtem... majd.
tegnap marjalaaat [bogyópiac] volt a kesklinn-ben (belváros), de az astelpaju-n (homoktövis, l. jobboldali kép a szárított hal-fűzér alatt) meg a szőlőn kívül alig volt egy kis áfonya, meg jőhvikas (cranberry, tőzegáfonya talán, Balázs deKaart.ee ezeket jobban tudi), inkább jó sok gomba (l.cs.k.), ezért ma nem túl korán, de elmentem a piarcra, mer' zárás elött úgyis ócsóbbé' adják a maradékot. 120EEK/kg helyett á 60 vettem rókakombát
(csak 300g-ot, vagyis harminc dekát, 18 EEK, kicsit több, mint egy ajró), amit ma (kaubamajában*) pácolt marhaszeletre hintve szósz formájában, vajas-kapros vőőpsui** burgonyával ebédeztünk bé. S mivel ez igen laktató volt egy laza kavára elsétáltunk a belbe, mert a takarítás elött nem egészséges a teli gyomor... *A Kaubamaja (áruház) legfelső emeletének függő erkélyén/loggiáján tettük mindezt, ahonnan pazar kilátás tárul a környező házakra, parkra, s a folyó (Emajőgi = Anya-folyó) túloldalára. ...csak azt nem t'om, h hol az Isajőgi (Apa-folyó).

Mégis egy általános kép az észtekről: több fajta gombát felismer egy átlag észt, mint egy átlag beduin vagy magyar. El is terjedt az a setu*** mondás manapság, hogy "
Több fajta gombát felismerünk, mint a beduinok, vagy a magyarok."

Astelpaju: telis C vitaminnal, mindent csinálnak belőle, n'on egészséges, ma pölö az első észt közt. idején ( erről majd egyszer máskor írok, hogy miért is első, vagy talán folyamatos, mert sokan mexállásnak tekintik a szovjet időket, sz'al majd egyszer...) épített, fedett csarnokban (piac) láttam homoktövises túrókrémet. Pärnu felöl hazafele jövet meg az ótóút mellett sok-sok inkább homoktövis fát, mint bokrot. Ez nem teljesen az a Homoktoevis homoktoevus, amit nálunk sz'tak lezabálni (utána lefosni) a rigók.


** Setomaa (a setuk által lakott föld dél Eestiben) egyik falva, ahol Kati szülei egy talumaja-ban (kábé tanya) élnek.
*** furcsa, finnre emlékeztető észt dialektust beszélő kisebbség, javarészt istenfélő halandók pravoszláv liturgia szerint, melyet észtül tartanak. A setuk még többet isznak, mint egy átlg észt (ebben is a finnekre ütnek), s sajátos ismételgetős daloló stílusuk van... ezt most így nehéz megmutatnom, "haj de neh-héz-meg-mu-tatnom"...

mára ennyi, mer' vár a takarajtás, meg a köjálos papírok korrekciója:((((

9.9.06

Tartu-Viljandi Pärnu-Viljandi-Tartu







Tegnap ledobtam Martin druszámat s sógoromat Pärnuba ("E.V. nyári fővárosa"... hangyapöcsnyi ország, de itt mindennek külön fővárosa van), onnan Lübeckbe kompol, aztán szerte-szana-szana-szerte-szart-a-szene EU-ban..karácsonyig. Végigdumáltuk az utat (demosttényleg), s a végén egyben megeygeztünk: egy ideig egyikünk sem fog ennyit észtül beszélni.

Mindig megnézem a konkurenciát, + megéheztem így nyomtam egy hamburgert a bussijaam (buszpályaudvar) közvetlenében, s mivel ez egy kajás blog lenne, miafrász, így le kell írnom, hogy milyen is az igazi (tradicionális, ha ilyet lehet állítani) észt gamburger. Lehet, hogy alapvetően nem lustább népek lakják ezt a lapos vidéket, mint teszem azt a dombosabb Finnországot, de hasonlóan egyszerűek, vagy hogy diplomatikusabb legyek: törekednek az egyszerűségre, s ez azé' díjazandó (na szépítettem). Nem így a hamburger szósszal, amit művelnek. Van itt E.V.-ban egy teljesen általános szokás (ez alól csak a McD képez kivételt): előre összekeverik a mustárt, kecsapot (sic!), meg a majonézt, s ezt bírják rátólni a szétégetett darált-fagyasztott-nutriahúsra. Egy helyre megy, minek vele külön vacakolni... Olyan ezerszigetszerű "tajték" (kopirájt Tsabee) áll (mit áll, úszik-tocsog) a török kebabos kamionról leesett nájlon csücskében. Ennél csak az lenne szarabb, ha magyar csalamádét is tennének beléje. Ezt egy jó Lavazza kavával öblítettem le a Väike (kis) Mukk nevezetű étkezdében (gyorsétkezde ugye), ahova becesmpésztem a menetközben szakajtott 4db sőőrik-ot (kvázi porcukros fánk, likkal a közepén, ahogy illik). S mivel Vologya [váljóugyá] koraestére ígérte a csempézést még volt időm Viljandiban (ami a "folk"-járól hírös) megállni. Megnéztem hát a (A) templomot, ami XV.sz.-i építtetése ellenére románkori reminiszenciákat sejtet
(kései franciszkánus puritanizmus). A képeslapárus néni nagyon örült nekem (vlsz aznap az első, s egyben utolsó látogató lehettem, s mivel tudakolódására elárultam, hogy az igen messzi Kistarcsáról /ami tavaly óta város/ érkeztem, "csakazért, hogy ezt a maga nemében...", így adott egy festett lepatrinu (hétpettyes, szerencséthozó katicabogár) kavicsot, amit a nemoly'rég elvesztett szerencsekövem helyére tettem. Utána átsétáltam a naiv művészek helyi Makkájába (múzeum is), s megnéztem egy (igazából 3 kicsi) kiállítást 5 kemény helyi maori kagylóért, mert reggel borotválkoztam, így egyetemistának néztek (s ebbéli meggyőződésüket még a Fidesz-uralomból meglévő, alkoholos filccel (3=8) adjusztált ISIC kártyámmal igazoltam vissza). Sajnos itt nem ettem semmit, mert az Annelinni Annánál (Annelinn kábé Tartu Békásmegyerje) tartandó főzőestre készítettem elő a gyomromat. Aztán uzsgyi vissza, mert otthon sok a dolog... rettenetes forgalom a majd 200km-es úton (l.: etecsd pikfájl).






Az úton egy meglepetés is ért: kukoricaföldet láttam. Éppen a múlt 7N mondta Siim komám, hogy még a CCCP idején kísérleteztek vele, de olyan lett, mint a magyar narancs. S natessék, itt van Tartu közelében, este megyünk is lopni "megyünk lóóópni"...





Hazaérvén kedvesem nem túl jó hírekkel fogadott: kassazaparát többe lesz, mint gondoltuk (ezt az érzést már ismerem, lepattant rólam, mint Trinát a kerítésről), Alver (majdnem sógorom ez is, s asztalos) b...ik felvenni a telefont, tartozik nekünk a bódé mögé egy fáintos kis szemetestárolóval. Természetesen ez is szürke leszen, mint a terasz korlátozatja, amit a helyi arcok már sörnyitásra használnak, s mivel puha fából van, erre a célra inkább kihelyzek majd egy rozsdamentes fém palacknyitót. Sz'al elmentünk a bódéba, leszedtük az előző nap felrakott fémlapokat rögzítő ragasztószalagokat, takarosak lettek, nemmondom... Tettünk-vettünk (mindig van mit), aztán átmentünk a 11,5m-re lévő SELVER-be, s nem vettünk egyebet, csak egy falat kenyeret... mert a tök megalázóan rengetegbe került(tök drága), így hazafelé a bádogborítású ZEPPELIN bevközp Säästu Market-etjét (helyi Lidl, azonos logóval) ejtettük útba, ahol feleannyiér' tudtam tököt s padlizsánt venni. Na a tököt kirántottuk Annánál... Kati elég hamar inkább átment a szomszédbaIngrid (unoka)tesójához pletyizni. Anna écsapja magyar, s most egy ideje gyökereit keresvén újfent magyarul kezdett tanulni (amúgy grafikus), na egyszer beszkennelem a szótárfüzettyit, s CD-re másolom (mer' nyomdafestéket nem bír). Balázs (www.dekaart.ee) és Ákos (élő székelyvicc főszereplő) volt még ott, s mivel egyedül maradtam józan (sofőr) elég hamar hazamehetnékem támadt, de előtte még befenyítettem egy Anna-féle madártejet (itt hógolyónak hívják, a madártej az inkább csoki, természetesen a Kalev-től). Konklúzió: péntekenként többünknek az az érzése támadhat, hogy másnap várhatóan szombat lesz. Ez az esetek legnagyobb többségében be is szokott következni.

az előző post (najólegyen bejegyzés) szembarát verzója (váltaozata, na)

csak Schlagwörtben:- reggel megkötöttük a biztosítást a bódéra (hétezervalahányszáz korona évente). Ha elnyal vki a lépcsőn, s rázuhan egy 5kilós jégcsap a torkára, még az ellen is le vagyunk védve... A 3 helyi nagy cég közül az if... nyert, kúl név, amúgy. Utána megnéztem a kvázi konkurencia hasonló készenlétben lévő üzletét... "Metroo", igazából a Subway szendvicshálózatra hajaznak, de ide úgysem jönnek majd egy ideig... Helsinkiben "az már nyugat", lát6ták. '80-t idéző poszter a falon, jellegtelen metrómegálló suhanó szerelvénnyel (gyorsédkezde miaszösz).- vártuk Vologyát, h jöjjön felrakni a maradék csempét, ami tegnap megérkezett (ezt tegnapról elfelejtettem... elmentünk a csempéért, az is 'gy külön kolumnát érdemelne). Nem jött, de legalább helyet csináltunk neki. Meg felraktuk a fémutánzat lapokat a billenőajtóra, így könnyebb tisztítani. Inkább látványosabb... Nem egy 1xű művelet, ha a lapok egy napi préselés után is inkább völgyesek, mint síkságosak... Kati takarított, mert tegnap (ez is kimaradt) megtoldották a szagelszívó ernyőt egy darabbal, így most tehetünk bele lámpát, mert olyan sötét lett így a fritőznél, mint az ördöng seggében.- vásárlás, számlák befizetése (valag píz), minden neten, postára csak akkor mék, ha Barbara küldi a függönyt (1x egy évben).- ma először bedurrantottam a kandallóba, csak úgy a hangulat kedvéért... egész nap szemerkélt. Most meg írok, s már lerohad a fejem a melegtől... még nincs itt az ideje, hála. Mármint a kandallózásnak. Mármint annak nincs itt az ideje.- végre megjött az elektromos deklaráció Rakveréből... amiért Kati könnyei megtöltötték a Vallikraavi kanálisát. Személyesen E.V. főelektronikusinsperktora küldte. A fickó, amúgy az az élérevasalt oldszkúl pofa, aki a levest is késsel-villával eszi. Siim szállította nekünk őt ótóján -amit a főampervadászt már ösmervén - nagy kínnal takarajtatott ki, így lógunk egy Tokajival neki is...- Keserü Katalin (továbbiakban K.K., mert M.o.-n rajta jívül senkit nem hívna Keserü Katalinnak) volt tanárnőm (az egytemeeeen) elektronyikus sürgönyében eccerűjen installációnak titulálta a bódét... mellesleg tényleg az.
- Holnap viszem Martin druszámat s sógoromat Pärnuba, mert egy ideig nem tólja haza a biriglit, megy megint kamionolni a dajcsokhú'.
- a hideg kapros (tárkonyecetes) tökfőzelékből még van, s lanyhított pörivel fogom békebelezni.
joccakátot
posted by Marton Barki at 7:40 PM 3 comments

7.9.06

első kandallós nap


csak Schlagwörtben:

- reggel megkötöttük a biztosítást a bódéra (hétezervalahányszáz korona évente). Ha elnyal vki a lépcsőn, s rázuhan egy 5kilós jégcsap a torkára, még az ellen is le vagyunk védve... A 3 helyi nagy cég közül az if... nyert, kúl név, amúgy. Utána megnéztem a kvázi konkurencia hasonló készenlétben lévő üzletét... "Metroo", igazából a Subway szendvicshálózatra hajaznak, de ide úgysem jönnek majd egy ideig... Helsinkiben "az már nyugat", lát6ták. '80-t idéző poszter a falon, jellegtelen metrómegálló suhanó szerelvénnyel (gyorsédkezde miaszösz).

- vártuk Vologyát, h jöjjön felrakni a maradék csempét, ami tegnap megérkezett (ezt tegnapról elfelejtettem... elmentünk a csempéért, az is 'gy külön kolumnát érdemelne). Nem jött, de legalább helyet csináltunk neki. Meg felraktuk a fémutánzat lapokat a billenőajtóra, így könnyebb tisztítani. Inkább látványosabb... Nem egy 1xű művelet, ha a lapok egy napi préselés után is inkább völgyesek, mint síkságosak... Kati takarított, mert tegnap (ez is kimaradt) megtoldották a szagelszívó ernyőt egy darabbal, így most tehetünk bele lámpát, mert olyan sötét lett így a fritőznél, mint az ördöng seggében.

- vásárlás, számlák befizetése (valag píz), minden neten, postára csak akkor mék, ha Barbara küldi a függönyt (1x egy évben).

- ma először bedurrantottam a kandallóba, csak úgy a hangulat kedvéért... egész nap szemerkélt. Most meg írok, s már lerohad a fejem a melegtől... még nincs itt az ideje, hála. Mármint a kandallózásnak. Mármint annak nincs itt az ideje.

- végre megjött az elektromos deklaráció Rakveréből... amiért Kati könnyei megtöltötték a Vallikraavi kanálisát. Személyesen E.V. főelektronikusinsperktora küldte. A fickó, amúgy az az élérevasalt oldszkúl pofa, aki a levest is késsel-villával eszi. Siim szállította nekünk őt ótóján -amit a főampervadászt már ösmervén - nagy kínnal takarajtatott ki, így lógunk egy Tokajival neki is...

- Keserü Katalin (továbbiakban K.K., mert M.o.-n rajta jívül senkit nem hívna Keserü Katalinnak) volt tanárnőm (az egytemeeeen) elektronyikus sürgönyében eccerűjen installációnak titulálta a bódét... mellesleg tényleg az.

- Holnap viszem Martin druszámat s sógoromat Pärnuba, mert egy ideig nem tólja haza a biriglit, megy megint kamionolni a dajcsokhú'.

- a hideg kapros (tárkonyecetes) tökfőzelékből még van, s lanyhított pörivel fogom békebelezni.





joccakátot


6.9.06

PVCbötűk, tökfőzipörivel, cigányzene a régi Vanemuinében


a címben a mai nap zanzája...
még a reggeli kotyogóst sem t'om lenyomni, mer' cseng a telefon, mehetek a bódéhoz, me' raknák a feliratot a homlokzatra... mer' ma nem esik (de lóg a lába). Kalev és Kalevipoeg (quasi Fehérló és Fehérlófia) csakúgy fossák a szót, egymás mondatába vágnak... képzelhetitek. Egy órája rakják, de még annyit se' mondtak, "h, na húzd mega f..om", addig hívom a tetős céget, mer' lógnak egy kis eresszel a biztonsági roló fölé, préntekre igérik.... nyomatok egy kavát szószátyáréknak, kihül mire leérnek az állványról (l.: etecsd pik), főzök újat, megered a nyelvük... Leo Tolsztoj Háború és békéje kutyafasza (legközelébb k.f.)... egysmást megtudok, a tartui biznyiszvilágrú... lehet, hogy valami mosolygós van a kávéban? Elkészülnek, kicsit ferde minden, de magyarban sincs másképp. Hazamegyek, Kati elintézett pár telcsit, végre megfőzhetem a tök felét, még vasárnap vettem az anyagot meg a kaprot a piacon, de nem jutottam odáig. A feléből lesz vagy 5 adag. A másik felét kirántom, mint a cölöpöt. Visszamegyünk a bódéba, beszélek Ants-szal, mert itt majdnem mindenkit Ants-nak hívnak. Ants egy külön fejezetet érdemel (?). Hétfőre igéri a telefonvonalat, hogy a lusta észtje kártyával tudja fizetni a sajtostejfölöst. Pontosan 11,5m-re van a Hansapank bankjegykiadóautomatája, a falból jön a pénz, az nem jó nekik, ők kártyával akarnak fizetni... Felmegyünk a szomszéd épületbe, mert kiderült, hogy az a cég akitől a kasszát akarjuk vásárolni pont mellettünk székel... 3 hete ímélezgetünk, telefonálgatunk. A pofa jobban beszél angolul, mint észtül (anyanyelvén visszafogottabb, kevésbé informatív). Kadi hív a Magyar Intézetből (mert itt majdnem mindenkit Kadinak hívnak), hogy van tiszteletjegyünk a mai XY (f.t. [vulg].... taládki)Drom cigányzenekar koncertjére a régi Vanemujne színházban (teater Vane Venamuine), aminek az épülete látszik az erkélyünkről... elkésünk, de még nem kezdik. A helyi ksebbség teljes létszámban az első sorban foglal helyet, a zenészek végig rajtuk keresztül kommunikálnak a többséggel... óriási siker, 3x is visszajönnek, sztendingovésön. Most pedig írok... aztán meg intézem a hóeleji bankos cuccot. De most Siim keres (mert itt majdnem mindenkit Siimnek hívnak), hogy t'ok-e valakit, aki németből elhozná a neten kinézett verdáját... t'ok.

5.9.06

Tere!

felkelünk, lassú kávé... kettő kotyogós, meg a tegnap feleáron beárazott /erről majd 1x írok/ sütik. Golfy pöccre indul, szemörkél. Megint valami léceket veszünk, mert Kati imád léceket venni. Veszünk (vásárolunk, hogy ne legyen annyi szóismétlés) a bódéba (lángosda) nagy lábtörlőt is. A lábtörlőnek itt Eesti Vabariikben (Észt Köztársaság, EV ezekután) külön hagyománya van, mert ezt a hosszú, meleg, száraz, napos, gyönyörú, nyarat (HMNSZGYNY'06 ezekután)leszámítva... van olyan kefés megoldás pölö, ami 45fokban áll, s 3 oldalról húzza le a sarat (sárt). Amúgy 2-3 cég küzd azon kuncsaftokért, akik nem akarnak bajlódni a lábtörlő tisztítással, inkább szerződésben rögzített időközönként cseréltetik. Kényelmesebb, de sokkal drágább megoldás, mint a. A lábtörlő passzol, 500 EEK-é tehet is (1EEK/észt korona/ kábé 17,2 HUF, de ez változik, viszont a EEK/€ vagy 3 éve 15, 6, sz'al jövőre vagy 2008-ban lesz ajrónk). Passzol, mert az előszobában (abiruum, öltöző, tisztítószeres cucc) is ilyen van, csak kisebb. Megint esik.

Felhívom a reklámcéget, mert tőlem jobban tartanak, mint Katitól... holnap gyünnek felrakni az "Ungari Köök" feliratot a bódé homlokzatára.(3 hónapja rakják fel...) Meg a "mehike" (kb fickó, logónk "józsibácsija") homokolttechnikautánzatos matricát az üveghomlokzat kisebbik sarkára (arra, amelyik a Tarmeko szebbidőketmegélt bútorgyár farönköket mozgató daruhídjára néz). Kati megint szilikonozik, mert imád szilikonozni...
Most a PVC széleit igazgatja (szilikonpisztollyal), mert tegnap Urmas, Toomas, Tiit, vagy Ago (itt mindenkirt Urmasnak, Toomasnak, Tiitnek, vagy Agónak hívnak), végre felrakta a takaróléceket. Kati fest is egy lécet, míg én a táskaakasztó kampókat fúrom fel a magasabb asztalokra. Megjelenik Martin (druszám, s kamionsofőr sógorom) s párja Giina (kínának ejtik, s a család másik szárnyú tagjai mindig parodizálják, ahogy vinnyog: "víjúvíjuvíju"). Kávézunk, beszélgetünk... egy híbát ejtek a kb 12-14 tőmondatomban... igazából 5-6 összetett mondat lett volna, csak még az észteknél is lassabban raktom össze a gondolataimat (ami a a maga nemében Guiness rekord). Megint elered az eső... Hazajövünk. Gondoltam, hogy cak felhív az a Korp!-os arc, mert magyaros kertipartit szerveznek, s elkell az autentikus segítség, eléxarul beszél angolul, nem jellemző... reklámnak jó lesz: jövő 7en főzök nekik egy gulyást. Igazából csipetkés babgulyást... A Korp!-ról majd legközelebb... most mingyá eldőlök. Meg itten vannak a holland ismerősök a Van Doogom-ék.


head ööd! (jóccakát!)