19.11.06

gyöngy disznóknak


soxor úgy érzem, hogy gyöngyöt szórunk, de megéri...
Kati (meg a hullafáradtság) minden nap levesz a lábamról. Meg azt a több tucat törzsvendéget, akik akár naponta 2x is bejönnek egy fele bakonyis-fele-sajtostejfölösért, amit félbeajtva (//cseburek, calzone) kebeleznek bé (+tej! 2 pohár 1-1l áráért). Egy ilyet én is bebüffentettem a minap, titokban az öltözőben, csukott szemmel. Mitismond6nék? Megakaraj vót. Az a tény, h max 3 naponta cseréljük a repceolajat, s Kati felügyeli a Fényutcaipiac-Norbi-féle recept pontos betartását, meg 1általán... sz'al ez nem aza zörsvezértérikönyökaláhányós, ahogy szokommonnani.

már régóta keserves tartozásként tartom számon (fejben, de a szám a fejemen van), hogy pár szót ejtsek Norbiról és Zsuzsiról. Nekik köszönhetjük (s a boldog tartuiak), hogy E.V.-ban van már lángos.

Sza'al az úgy vót, hogy vót egy legín (ín) 'ki nekiveselkedett fenenagy jókedviben megkutatnyi a velág legfáintibb lángososát, merhogy őmaga nem írtett bíz' a panzijjós kulcs le-s-felaggatáson kííl sokhú. Nyakábavette a falut s várost, járt-kelt itt-ott, de még emitt meg amott es. Oszt' há nem a micsa' meglepés, há' nem a flórijjántéri-alujjáróban lelé meg, kit keresett? Háde. No mikor látá, hu Norbi fijjú hotyan gyűri, gombocozza, szottyantya, retyinti formába, lapogati, pirge-pörgeti, olajba kisüti, no még ám, mind a tíízet. Szóbaelegyedvén hamar meg es 1eztek, h jójárandóság fejíben Norbi finyú, az ő kedvesivel 7ed7-6áron túlra (H,SK, PL, LV, LT, EST) elmén, s kitaniti a lángossütés mestersígit átúzélyig, ahogy illik.

A lényeg, h Tőzsér Norbi volt az a 26. arc, akire rögvest azt tudtam mondani, hogy "Igen, tőle szeretném megtanulni a csínjátbínját". Ő volt az, akin láttam, hogy kedvét leli abban, ami -elméletileg- monoton. Aztán tavaly karácsonykor találkoztunk a Sunny Dinner-ben, ami már közel nem olyan pofás, mint volt. Pár mondat után kiderült, hogy egy rugóra jár az agyunk, már ami a minőségi vendéglátást illeti. Norbi egy olyan lowbudget sárga papírra nyomtatott névjegyet adott át, amit bármely reklámcég megirigyelhetne. Nem állt rajt' semmi csak becses neve, telefonszáma, s egy mondatka: "Kulcs a jövődhöz". S há' nem, há' de. Katinak is rögvest "bejövős" volt a pár, Zsuzsi sem kevésbé pozitív, mint Norbi, s hasonlóan a mi leosztásunkhoz: úgy fest mintha a fiú lenne a góré, de azé'... Most mikor e sorokat írom hiányoznak is penig csak 10 napot töltöttünk 1ütt. Szép volt. Augusztus 10-én érkeztek (ha jól emléxem). A Tartu táblánál vártam őket... Mikor elmentek könnyeinket visszafogva búcsuzkodtunk. Sz'al Norbiék egy hardkórbulizós életstílyt felváltva mormonként esküdtek meg az ősszel (sic!) s Norbi már pappá leszen hamarost (nem t'om, h mormonéknál szentelnek, v avatnak). Zsuzsi meg eccerűen beszarás: mindent elsőre megjegyez (aki ismeri Tartut, az tud6i, h vannak ám kacskaringók, s akad egy-két nem egyirányú, vagy jobbkezes utca is), sz'al Zsuzsi elsőr odatalált mindenhova, egy élő számítógép, Norbi szoftverkészlete. Ja, a lexebb! Zsuzsi éppen Tartuban tudatta Norbival, hogy hamarosan 3an lesznek...
Norbi mellesleg minden nap elkápráztatott bennünket egy-egy fortéllyal s gyakorlatilg lángost(kenyeret) adott a kezünkbe. Hálás hála!
A nagy munkából kiszakadva, azé' elmentük ide-oda: Tallinn, Suur Munamägi (Nagy Tojás-hegy, eeszti legmagasabb pontja /baloldali kép/ahonnan még ig is ellátni), meg pecázni, zárás után (de mivelhogy magyarok vunk beengedtek később is, mondván, h van 15 percünk hogy fogjunk egy pisztrángot, mer' még negyed óra, míg kisütik, meg ugyanannyi míg megesszük... kicsit illúziórombolónaktűnhet, h a köretet már el is kezdték sütni, sör a z asztalon pihent, valahogy biztosra mentek, hogy lesz kapás...

Most megyünk moziba. Először Tartuban, másodszor eesztiben...
www.agoodyear.com

12.11.06

" a szót kimondják"

lenne mit, de most ki v'ok purcanva... talán a 7N vlamikor írok. Köszönöm a köszöntéseket (névnaposokat).

ölelek mindenkit

m

4.11.06

eshik a haw baby... YO!



4.7

Nem volt még itt az ideje, de az itteni istenek így rendelték: betelesedett.
(a képen az első hóesés lát6ó, még nyitás elött... felhívom a figyelmet az ajtó ragaszaira: igen egy sajtostejfölöst is lehet VISA-val fizetni... sőt csipes ISIC igazolvánnyal, vagy személyivel is.)

Olyan "furi", hogy egyetlen helyen, az ördöng forró valagától még egy kicsit messzibb millen rengeteg dolog megesik velünk // nemist'om má' pontosan hány esztendőt húztam le a dominik panzióban, s ott is elég sok élmény ért (az ingergazdag albán-korszakot nem is számolva), de ami itt megy... mostmá nyugodtan t'om mondani, hogy az észtek meg vannak veszve a lángosé'. Monnyuk nem kimondottan a fokhajmás-sajtos-tejfolösé', hnm inkább a bakonyis-lecsós-padlizsánkrémesért.
Na akko' szép sorjában... amire emléxeK: itten járt a nagykövet (pártunkskormányunk), szép puccós (moger adófizetők pízén vött) tütüvel (fekete ótó) megállottak a bódé elött, ahogy (nem) illik, s mivel a sor a Fontánáig állt (figyelsz Csanya?), sajna csak egy lazaLavazza kavát tudtam szervírozni nagy sebtiben, s Hódosi Robi barétom (konzul?atasé? nem is t'om, de biztosan jó photagraphicvs) pár képet villantott, amíg a mexeppent sorbanálló tartuiak azon merengtek, hogy esetleg itt nem kapnak semmit, ha nem (szedik össze összes rokonnyelvi tudásuk, s nem magyarul rendelnek...

Bővül, színesedik az észtországi lángoskedvelők, hovatovább lángos fan-ok tábora: itten vannak a különböző indíttatásból, célból/okból - ideglenes hazánkban - állomásozó amerikaiak. "Osum, maaaan" vannak köztük észt arát birtoklók, s vannak köztük símán észt barátok, vagy misszionáriusok, akik inkább kinéznek egy-egy tarantinoesque karakternek, s erre viselkedésükkel sem cáfolnak rá. A kedden (sic!) megjelent ezekből egy fél tucat... Mind ákcentussal beszél észtül, pedig ámerikaiak (nem sveijciek) "Osum, maaan!" (forgatták a lobogós képeslapot). Nekik a mi kis bódénk a KFC-s Uncle Harland Sanders első kentuckyi üzletére hajaz, no meg a fastfood jelleg egyá'talán... sz'al kicsit otthon érzik magukat. Sőt, még a pionír mekis időszakból visszacsengő emlékeket felhabarva így is rendelnek:" cenaheva (can i have a) mixed langosh w/... and a large blackcurrant SIÓ juice and a regular coffee to go..." De volt már finn, pakisztáni, mari, de még spanyol is (szerb húsz, öt cseh, öt török, öt görög hány ember?), de tényleg volt török is, akik kebabost akar majd itt nyitni Tartuban, hála Allahnak!, mer' nyílt ugyan egy kebabos (kebabfőzlék) a Kaubamajában, de keverik(pödrik) a faszon a szaszont: Corrida a hely neve, a belsőben nagyon trendin minden veres (mint az említett ördöng segge, úgy-e?), s eleve... : sza'l jama (szar, gáz, pocsék, ciki, stb). Corrida... eleve spanyol (oké, hogy kvázi nem sertésről van szó, ha leölnek egy bikát, de még sem török birkahús, ahogy illene) s úgy szolgálják fel, mintha francia étek lenne: kicsi husi, kicsi zőcség, meg egy kis veres tajték (kopirájt Chabee). Meg itten vannnak a németek: van egy festő, neki ez egy imbiß (jajjj, erről ígértem, hogy írok, de hát...) Az oroszokról nem is beszélve. Előre tudni lehet már, hogy mit kérnek. Meg itt vannak a buszsofőrök, akik megállnak (a távolságival, úgy-e?) a bódé elött (ami TILOS!) ilyenkor besötétedik az intereieur , s viszsik a kollégáknak a 4-6-8 becsomgoltat... Meg sok más fazon. De az egyik legkedvesebb törzsvendégünk Bán István, az itteni Richter Gedeon filiálé vezetője, a FruitCafé www.fruitcafe.hu itteni terjesztésének apostola, s 27.-e ótától délésztországi twisteletbéli konzulunk, sz'l ha monnyuk beszalmonellásítom fél Tartut , s lesittelnek, akkor majd őtet kék hínom... most eldőlök, holnap indul az 5.7