29.1.09








Let's show the letsho...

Jóvanakkó, haccójon:
Ehun a recept. De előtte le kell szögeznem, h nem lesz igazi recept, mert nem hiszek bennük. Sohasem csináltam egyetlen ételt sem a megírt útmutatók alapján. Nekem egy recipe maximum ihletet ad, inspirál, komponálásra buzdít, de ugyanakkor meg is béklyózna, ha mindent lépésről-lépésre a leírtaxerint tennék. Kati ezzel szemben mindent így főz, s legtöbbször be is jön. Ebből is nagyon logikusan ered, hogy nincs igazi recept, de van. A pforzheimi balett társulat japánjaitól sushit, onjikidit, meg mindenféle makit, a talján barátosnőjétől MENNYEI lazagna-t, a katalán és valenciai csajsziktól meg pár tapas-t és egy nagyon 1xű, de rettenetesen finom tortilla receptet tanult el. Na akkor ide írom, hogy hogyan csinálom azt a bizonyos gyömbéres sütőtök krémlevest mézes dióval:
Ha egészben van a sütőtök, akkor lehet úgy is besuvvasztani a sütőbe, ha már darabolt, akkor meg úgy. Én a piacon már tisztítottan és darabolva veszem, amit valami fura hullámos késsel kockára vágva á.rulnak, így munkát spórolok, meg. A tököt bezzeg nem árulják gyalulva. Mellesleg itt nem is tudják, hogy a sütőtök milyen jó sütve, az észtek ugyanis maximum marinálják, salátának eszik. Lehet is kapni ezerféle konzervben. Sz’al kicsit barnára pirítjuk a felületét. Mellesleg csináltam nyers sütőtökből is ezt a levest, a végeredmény más ugyan, de egyáltalán nem rosszabb, sőt. Kb. olyan a különbség, mint egy jó Beajuolais, vagy könnyed rozé és egy testesebb barrique között. Mindkettő jó, csak más alkalmakkor.
Sz’al kell hagyma, kis fokhagyma, gyömbér, krumpli, húsleves, meg tejszín és Cayen bors, só, barnacukor, méz, dió. Nem írok mennyiségeket, mert én mindenből 25-5o adagot csinálok, s nagyjából érzésre megy a dolog.
Fogom az apróra vágott hagymát margarinon, vagy vajon, üvegesre pirtyantom, rádobom a kockára vágott sütőtököt, párolom, kevergetem. Ezt wokkolásnak hívom. Próbáltam már úgy is, hogy a fokhagymát rögtön a hagymára préselem rá, de így túl hamar elszállnak az illóolajak, sz’al azt érdemesebb közvetlen a pépesítés előtt bé passzírozni. Viszont sózni, borsozni lehet. Mikor már jó puha, akkor nekiesek a mixerrel s pépesre zúzom, hozzáadom a szintén krumplinyomón áttört bergedlit (ilyen nálunk mindig van, mert ugye krumplislángosból élünk, ha nem csal az emlékeztetetek). Hozzáöntök a húslevesből (ha nincs, akkor jó a bármilyen Maggi+forróvíz megoldás is), teljesen krémes állagúvá turmikszolom, kis barnacukrot olvasztok meg benne, majd hozzáadom a tejszínt, ha túl sűrű a cucc, akkor tejjel lehet selymesíteni. A Cayene borssal nagyon csínján kell bánni. Ezért szoktam egy kis 5bors.keveréket is használni. Itt nálunk ebből 2fajta van, az egyikben a piros, a másikban a zöld dominál. A sütőtökhöz a piros passzol inkább. Ha a sárgaságon akarunk javítani, akkor a tökkel együtt pár sárgarépát is belefőzhetünk, vagy lehet kurkumával és sáfrányos szeklicével is operálni. Én az első kettőt próbáltam, teljesen rendben van, ha jó az arány.
Miért főtt krumpli? Mert utálom a rántást, Kati sem komálja, a liszt sztm nem levesbe való dolog, na. Hacsak nem valami tészta, galuska, nokedli, vagy gombóc. Mellesleg gyerekkoromból emléxem, hogy nagyapámnak valami diétát kellet tartania, krumplit ehetett, de lisztes kajákat nem. Nagyanyám ezért főtt krumplival sűrítette be a leveseket, mert régen is így csinálták, ha nem volt liszt, meg valami ódon szakácskönyvben is így van.




Múltkor lemaradt egy fotó, azt most akkor pótoltam.




Meg itt van 3 másik, amit Novák Tibor alezredes cimborámmal készítettünk a pótolt képen látható egyetemi épület magyar tanszékének könyvtárában, ahol egy filmet tekintettünk meg. Előtte, közben és utána jókat derültünk a magunk ,egymás és mások hülyeségein. Bandáztunk nem egyszer, de csak kétszer, meg unikumos alapozásra adtunk a májnak rendesen, de ollan hideg volt, hogy csak ippeg előhergelásig jutottunk....zwack off.
Akkor a legközelebb már bizton írok arról is, hogy Tibor a Novákéktól miként avatott tiszteletbeli alezredessé engem is egy jólsikerult gulyásparty után, nemtudván dezertőr múltamról..., meg akkor pár keresetlent is s felpörgött időkről, amikben most leledzünk, hát ezért is van, hogy nem j
utok sűrűbben ide...
amúgy itt most tavasziasan meleg -1 fok van, de gyün a várva-várt február.
Meg holnap egy csajszi megint egy magazintól intejuholnyi. Mondok is Katinak, hogy nagy a csend , senki egy cikket sem ír már rólunk, meg takarítani is köllene, sz'al nem ártana egy zsurnaliszta-vizit otthon is. Mág a horoszkópom is megírta...
MARTIN
Sun Sign: Sagittarius
December 19Edit your Profile
Today Tomorrow This Week This Month
Love
Rising Sign
Career
Wellness
Chinese
Your horoscope for January 28, 2009
You could become involved in the media, MARTIN. Maybe you will be asked to speak on a radio or TV program. Or perhaps your work is getting you notice on the Internet. You could receive increased traffic to your Website. Or you might find that someone wants to interview you for a newspaper article. Enjoy this opportunity to express yourself before a broader audience. You could have fun being a public figure.

1 comment:

Anonymous said...

Ez jó volt! Még akar a nép!