10.1.09










Most is van haw, Kati meg csinált hawckiflee-t... (l.k.)

csipkerozsikatocskajeje*


Szerb busz tok!

Kaptam az imént egy SMS-t, hogy láttam-e azt a sárga izét ott fönt. Hát, mitagadás, tééééleg nem sütött be a nap ide Eesti Vabariikbe már vagy egy hónapja. Akkor is stopperoltam. Alig egy quicki idejére tünt csak fel. Meg ide is rettenetesen régen írtam, sz’al most dobok pár sort, mielött befenyítek egy pofa sört... a szokásos szombat esti heeringasra. Erről majd később, hiszen ez mégsem egy receptes blog, nemdebár? DedeBár. Lehet, hogy az lesz. Az legyen?

Sz’al az ténylengiből úgy is van, ahogy írtam, de még sőt is: egy helyi pofa, törzsvendég amúgy, bejött, ja mert mindig nagyon okos, s olvasott, s aszongya, hogy tavaly, vagyis anno 2oo8-ban 53napot bírt sütni az a bizonyos égitest, aminek állítólag a rendszeréhez tartozik az a bolygó is, amin ugye választott dekkolási pontunk, Eesti Vabariik is fexik... nagy laposan. Vagyis még a legmulyább hülye is ki tudi számolni, hogy több, mint 1o, azaz TÍZ hónapon keresztül nem tette azt. Very punk.

Meg az is enyhén fura, hogy egyike az itteni (túl)sok bandának a The Sun név alatt fut, s az eggyel ezelötti lemezük borítóján az együttesnek egyszersmint nevet ádó nap fekete színben látható. Hát nem is olyan „elsőrandis” zenét nyomnak.

Nem hiszitek el, de két év után rájöttünk a frankóra. Egyszer ugyan kipróbáltuk, de akkor valami miatt nem sikerült, s el is vetettük azt, hogy a megmaradt lángos-gombócokból bármit is csináljunk. Egyik este hazavittem egy szépen megkelt darabot, a tetejét megkentem egy kis fokhagymás olajjal, meg rajzoltam rá késsel egy keresztet, mint a császárzsemlyére szokás. Az eredmény szuper. A krumpli sáfrányos sárgaságot kölcsönöz a tészténak, t.i burgonyás lángosból élünk, ha nem csal az emlékezetetetk. A sütési folyamatot is belőttük azóta. 18o °C-os fokozaton előbb a legalsó, majd az uccsó 5 percben a legfelső rekesztartón pirítjuk. Csináltam azóta egész (krumplis)kenyeret is, meg mindenféle zsemlét, cipót, szezámmagosat, hagymásat, tökmagosat, satöbbiset. Így nem csak lecsökkentettük - az amúgy nonprofit, sőt csak a kiadást növelő - kenyérre fordított összeget, hanem még a vendégek dícséretét is elnyertük. Olyannyira, hogy már vannak, akik külön rendelnének. Nincs ugyanis benne semmi E, vagy tartósítószer. Akár nylonzacsiba rakás nélkül is eláll 4-5 napig, szeletelve meg pirítósnak egyszerűen pazar. Jó lenne tudni, hogy van-e még sok ilyen lehetőség, amit nem használunk ki. Mellesleg pürélevest is most csináltam először a bódéban. Még Pforzheimban főztünk Katival többször is, de talán legjobban egy étteremben született ihlettől áthatott gyömbéres sütőtökkrémlevest pirított dióval volt az, amiből egy vederrel meg tudnék enni bármikor. Így a múlt héten csináltunk a bódéban is, kicsit másképp. Abban a bizonyos étteremben ugyan nem volt ilyen étek, csak az ötlet született ott. Az ERM-es (Észt Nemzeti Múzeum
www.erm.ee ) csajszik visitoztak, sz’al bejött. Most a héten 4x lesz két féle leves. T.i.: szombatonként már nem dolgozunk, csak
H:
”Újházi” tyúkhúsleves
sütőtök-krémleves mézes pirított dióval a tetejín
K:
szerecsendiós sonkás brokkoli leves
fokhagymaleves füstöltsajttal, rozmaringos krutonokkal
Sz:
spenótos karfiolleves pirított szalonnával, fürjtojással a tetejííín
paradicsomos zeller-krémleves pikáns húsgolyókkal
Cs: tárkonyos marharagú leves
P: gulyásleves
paradicsomos lencseleves füstölttarjával )ez már volt első ideji nyitvatartási napunkon is, csak 1x szerettem volna, mint lencsefőzi alternatívát, de bejött, megkedvelték, s azóta a 7n 3x is kellett csinálnom, sza’l marad a menűben).

Már csak az hiányzik, hogy legyen halászlénk is, meg beigli... Tibicsoki rexasztal.

A képeslapeszk fotón látható tartui 1@M magyar tanszékének vezetője meg rendelt 5kg brassói aprópecsenyét hétfőre, így ma is vagdostam egy kicsit, de a disznócombot ezerszer egyszerűbb stroganoff-ra nyesni, mint a marhát. Eszembe is jutott az a híres seto közmondás, hogy „Hej a disznóhúst ezerszer könnyebb stroganoffosra vágni, mint a marhahúst”.

Tegnap voltam az annavárosi hírős csontkovácsnál, aki nyitásunk óta szintén törzsvendég, s aki már 14éve él masszírozásból. Eegyik specialitása a japán metódus, így engem, mint egy origami papírt ide-oda hajtogatott, s mikor már úgy néztem ki, mint egy szoci szegfű, akkor még meg is köpölyözött, sz’al alig mozgok. Sokat dumáltunk, s eccercsak aszonta, hogy ezt az életstílyt mihamarabb hagyjuk abba, s nem arra célzott, hogy a mégtöbbetkeccsölés irányában lenne szükséges erőfeszítéseket eszközölnünk.
Nagyon, sőt mega következetesen azt tudta még rögtön ehhez hozzáfűzni, hogy nem akarok-e neki szombatonként is gulyást főzni, mert majd minden 7végén egy kazal vendége van, s már kifogyott az ötletekből. Ahogy az észt konyhakultórát eddig megismertem, nem is csodálkozom, mert 3-4 7vége után rögtön ez az érzése témad6 az emberfiának, ha Eesti Vabariikba született, ugye.


A következő témákrol fogok akkor legközelebb (2oo9.-ben mindenképpen):

- családalapítási törekvéseink
- az Ungari Köök felvirágoztatása és gyümölcsözővé változtatása a nehézre fordult gazdasági helyzet kellős közepettyén
- miért nem dobunk ki mostmár végképp semmit, miért is jó még a megmaradt főttkrumplit is a levesbe rakni, miért jajde jó a habos sütemény
- utazások a kocsonyám körül
- népi hiedelmek az antarktiszi benszülöttek verbális kincstárában
Lehet szavazni, hogy mely téma érdekel Benneteket leginkább.

Februárban valszeg megyünk Londonba, mert Kati kinézett, egy balett előadást, amit ugye muszály megtekintenünk. A font most alig ér többet, mint az ajró, s már 55£-ért van totál belvárosi, néccsillagos szállás, full English breakfast incl. Eladdig csak 4x megyünk Eesti Vabariikban is színházba, mert alig van több 7vége hátra, s apósom füstös szaunáját is illik párszor igénybe vennünk. Nem t’om, hogy erről a fantasztikus dologról írtam-e már.

Eladdig, mint mindig: maradok twistpullóverben...

M

* a Csiplerózsikát reménylem nem szükséges magayarázni (akinek igen, az majd szól a tantónéninek korrepetálásér’) a tócskajeje, meg az itteni orosznyelvű megfelelője az észt honlapok pont-e-e-jének. Gy.k.
www.csipkerozsika.ee Ha rá is kattintottál, akkor meg is érdemled.

3 comments:

Anonymous said...

Végre. Bakker már aszittem elnyelt a nagy fekete luk

Anonymous said...

Ja engem a család alapitás része érdekel. Ha kell segítek....

Márton Barki said...

Kösz nem kell, elboldogulok. Balra, felfelé rezegtetek. Állítólag akkor fiú lesz. Gerő ezt mondta. Neki 2db lánya van. Neki is...