10.9.06

bogyópiac




pár szót kellene ejtenem a sztereotípiákokról, de ejtem... majd.
tegnap marjalaaat [bogyópiac] volt a kesklinn-ben (belváros), de az astelpaju-n (homoktövis, l. jobboldali kép a szárított hal-fűzér alatt) meg a szőlőn kívül alig volt egy kis áfonya, meg jőhvikas (cranberry, tőzegáfonya talán, Balázs deKaart.ee ezeket jobban tudi), inkább jó sok gomba (l.cs.k.), ezért ma nem túl korán, de elmentem a piarcra, mer' zárás elött úgyis ócsóbbé' adják a maradékot. 120EEK/kg helyett á 60 vettem rókakombát
(csak 300g-ot, vagyis harminc dekát, 18 EEK, kicsit több, mint egy ajró), amit ma (kaubamajában*) pácolt marhaszeletre hintve szósz formájában, vajas-kapros vőőpsui** burgonyával ebédeztünk bé. S mivel ez igen laktató volt egy laza kavára elsétáltunk a belbe, mert a takarítás elött nem egészséges a teli gyomor... *A Kaubamaja (áruház) legfelső emeletének függő erkélyén/loggiáján tettük mindezt, ahonnan pazar kilátás tárul a környező házakra, parkra, s a folyó (Emajőgi = Anya-folyó) túloldalára. ...csak azt nem t'om, h hol az Isajőgi (Apa-folyó).

Mégis egy általános kép az észtekről: több fajta gombát felismer egy átlag észt, mint egy átlag beduin vagy magyar. El is terjedt az a setu*** mondás manapság, hogy "
Több fajta gombát felismerünk, mint a beduinok, vagy a magyarok."

Astelpaju: telis C vitaminnal, mindent csinálnak belőle, n'on egészséges, ma pölö az első észt közt. idején ( erről majd egyszer máskor írok, hogy miért is első, vagy talán folyamatos, mert sokan mexállásnak tekintik a szovjet időket, sz'al majd egyszer...) épített, fedett csarnokban (piac) láttam homoktövises túrókrémet. Pärnu felöl hazafele jövet meg az ótóút mellett sok-sok inkább homoktövis fát, mint bokrot. Ez nem teljesen az a Homoktoevis homoktoevus, amit nálunk sz'tak lezabálni (utána lefosni) a rigók.


** Setomaa (a setuk által lakott föld dél Eestiben) egyik falva, ahol Kati szülei egy talumaja-ban (kábé tanya) élnek.
*** furcsa, finnre emlékeztető észt dialektust beszélő kisebbség, javarészt istenfélő halandók pravoszláv liturgia szerint, melyet észtül tartanak. A setuk még többet isznak, mint egy átlg észt (ebben is a finnekre ütnek), s sajátos ismételgetős daloló stílusuk van... ezt most így nehéz megmutatnom, "haj de neh-héz-meg-mu-tatnom"...

mára ennyi, mer' vár a takarajtás, meg a köjálos papírok korrekciója:((((

No comments: