25.9.06

Éljen a Lovagot kiütő Hiúz úr!

Megint korán kelek, írok a blogba(az előző bejegyzést talán), aztán elmék vásárolni (a kaubamajába), de mire visszaérek Kati kitalálja, hogy mivel vlsz ez az uccsó szabad szombatuk, ne főzzünk, hanem menjünk el az alig 30km-re lévő Palamuse-be, ahol malacsütő verseny leszen. Valahogy nagyon lassan készülünk el. Ez a 30km nem olyan, mint monnyuk Mátyásföldről Budaörsig, mer' ha van is forgalom (olyan szédítő észtes), s be is tartom az összes közlekedési szabályt (a magam módosításait elfogadva: 90-es tábla: hát oda van írva, hogy km/h, vagy mph?, naugye?), akkor is fertályórán belül a célpontnál vagyunk. Útközben szól a rádió (soul a radio)(szóóólaráádijjóóó) s éppen az elnökválasztást közvetítik, élőben... Jessssszzz! Igen! Elagu uus president, herra Ilves! (Éljen az új elnök, Hiúz úr!) így a tegnapi bejegyzés címét sem kell megmagyaráznom... Első reakcióként nyomom a dudát, de itt a nagy dél-észt dombságban csak hülyének néz a sok szembejövő mastur-os (kábé dzsip, terepjáró, Eestiben naponta eladnak egy Hummer-t, a Toyota Land Cruiser quasi "fauvé" /népótó/), de a királyi tévé www.etv.ee esti beszámolójából kiderül, hogy a székesfővárosban (Tallinn, igen 2db L, kettő db N) igencsak örvendtek, s a "jampecok agyba-főbe nyomták a dudát" . Silver Meikar (Oliver barátom 2petéjű ikertesója, politikus, ex parlamenti-, most helyi képviselő www.meikar.ee ) szerint még nem veszik elég érettnek a népet egy közvetlen elnökválasztáshoz. Az észt elnöknek kb u.a. a hatásköre/feladata, mint a mi Sólyomunké, de az észt történelemben úgy esett, hogy a -2.köztársaság- első elnöke (Lennart Meri /tenger/) az idén elhúnyt - s karizmatikus alakjával olyan politikai hagyományt hagyott hátra, ami mérhető. Pláne úgy, hogy ez az eddigi, szenilis Arnold Rüütel /lovag/ elnök elnyerte az össz nemzeti ellenszenvet, pedig még azt is megbocsájtották neki, hogy unokái tavaly ilyenkor titokban buliztak (quasi orgia) a Kadriorgban, az elnöki rezidencián (kb Sándor palota).
A tály/i
dő konstelláció tökéletes, iszonyatos autós sor, pedig sehol nem hírdették az eseményt... A bal oldali kép hátterében lát6ó (klikkelj!) templomtorony a rendezvény helyszíne, s a sok nordikvóker nem bír odáig... Katinak azt gyurcsányoltam*, h a SIÓ a magyar RedBull, s egyetlen korty annyi erőt ád, hogy egyetlen csizmáskandúrnyi lépéssel a Kevade színhelyén termünk... (amint látszik nem "szopja be"... mert nem a szőke /észt/többséghez tartozik, ugye) Palamuse ugyanis Oskar Luts Kevade (Tavasz) című regényének tévéfilm változatához (is) otthont adó, idilli kisváros. Luts olyan, mint a mi Molnárunk, s a Kevade-nak vannak az itt is egy időben kötelező olvasmányként, most retró kiadásban a Hyper Rimi (kb madaras tecsó ) polcairól ismert Pál utcai fiúk-kal, pár //-ai: van benne verekedés (itt a német ficsúrok ellen), vízbeesés (l.jobb old. cs.k.), van benne a fiúkat pártfogó öregember, akinek azé' be"kúrják" (copyright Gyurcsány) a szauna-ablakát... utóbbit ezen az eseményen jópénzért bárki meg is tehette (a képen a vállalkozó éppen egy fiatal észtnek aljza a csúzlit, s az említett nyílászáró bal-felső része már ki is van lőve). Viszont Molnár megállt egy résznél, Luts meg az összes évszakot be is fejezte... mégis ez a Kevade az, ami halhtatlan...

Malac is volt, meg az egyik ropogósrasült árverése (az egyik 2600 EEK-é' kelt el, úgy 47rongy lehet otthon), meg setu asszonyok, amint alsóneműt vásárolnak(kép) ,mikor éppen nem énekeltek, tudjátok, olyan ismétlőset, mert ők, ismétlős-sen éne-kel-nek, imét-lősen-éne-kel-nek). Meg volt ivászat a -ki sem találnátok-
www.alecoq.ee jóvoltából, saslők sütés a (XV.sz.-i, háromhajós, csarnok) templom szentélye megett, meg volt 360fokos hinta "ilma narkotsita pilvedesse" /narkótikum nélkül az egekbe/ szellemében(kép), meg most vidéken trendi nemez satyó**(kép is), meg szauna-piac(kép), meg bio zőcség (ami nonszensz, mer' mindenkinek van legalább egy ismerőse, vagy rokona, vagy aki azt ismeri, aki talu-n /tanyán/ termel), meg volt heapask (jószar) dülöngélős zene (?) hatalmas tömenggel, meg fánkis folkbeat, lézengő hallgatósággal, meg volt majdnem minden, mint a búcsúban (hál' istennek 3-pálcás, neonződ saxophon a céllövöldében NEM). ... s ezután még elmentünk a bódéba fúrni-faragni, csuszatolni, s másnap, vasárnap, még egy meglepetés, spontán, talán még gyönyörűbb napunk volt... de azt majd legközelebb.

* csak a kordokumentáció kedvéért
**hát ki kell ábrándítani a sok szittyaárpádsávos100%magyarpólóst: sem az életfa-ábrázolásos sámándob, sem a gémeskút, sem a nemez nem ungaricum, de még a tévéreklám dorombzenéje sem, mert ezek mind-mind szépen megvannak itt Eesti Vabariik-ban, s ki tudja még hol... kicsit talán ki kellene nézni a fejükőn kívűl máshová is... s akkor szebb -hovatovább nyugodtabb- lenne otthon is az élet.

No comments: